top of page

Flexijobs: Een slimme keuze tijdens de eindejaarsdrukte?

De eindejaarsperiode betekent vaak extra drukte voor veel bedrijven, vooral in de retail en horeca. Om in te spelen op die toenemende vraag, is de inzet van flexijobbers een populaire oplossing. Maar zijn flexijobbers écht voordeliger dan vaste werknemers? Hieronder geven we een overzicht van wat er veranderd is in de regelgeving voor flexijobs sinds 1 januari 2024 en bekijken we of flexijobs u op financieel gebied kunnen ondersteunen.


Wat is er veranderd sinds 2024?

Vanaf dit jaar zijn er enkele belangrijke aanpassingen doorgevoerd in de flexijobregeling:

  • Verplichte vergoeding en vakantiegeld: Flexijobbers krijgen (behalve in de horeca) nu hetzelfde uurloon als reguliere werknemers, en er moet vakantiegeld worden betaald.

  • Hogere werkgeversbijdrage: De werkgeversbijdrage is gestegen van 25% naar 28%.

Deze veranderingen maken het flexijob-statuut iets minder aantrekkelijk dan voorheen. Toch blijft een flexijobber vaak een slimme keuze, vooral als u werkt met dagcontracten.


Dagcontracten als besparingsstrategie

Wanneer u flexijobbers inzet met dagcontracten, kunt u hen alleen laten werken op de dagen dat ze echt nodig zijn. Hierdoor hoeft u geen rekening te houden met vergoedingen zoals gewaarborgd loon bij ziekte, klein verlet, of feestdagen. In veel gevallen vervalt ook het recht op een eindejaarspremie, omdat flexijobbers vaak niet voldoen aan de anciënniteitsvoorwaarden.

Let op: Flexijobs kunnen in bepaalde sectoren voordeliger uitvallen, maar dit is sterk afhankelijk van het paritair comité (PC) waarin u actief bent.


Sectorale verschillen in werkgeversbijdragen

  • Retail (PC 201): Hier is de werkgeversbijdrage voor een vaste werknemer 25,38%, terwijl die voor een flexijobber 28% is.

  • Voedingssector (PC 118): De werkgeversbijdrage voor een vaste werknemer bedraagt hier 33,87%, waardoor flexijobbers met hun 28% juist een voordelige optie zijn.

  • Horeca: Hoewel de werkgeversbijdrage voor flexijobbers hoger ligt, hoeft u geen eindejaarspremie te betalen.


Let op bij langere contracten

Kiest u voor flexijob-contracten met een langere looptijd? Dan verandert het verhaal: langdurige flexijobcontracten zijn gebonden aan andere regelgevingen, zoals gewaarborgd loon en feestdagenloon. Dit is een van de redenen waarom veel werkgevers kiezen voor dagcontracten.


Samengevat

Hoewel het statuut van de flexijobber financieel wat minder voordelig is geworden, blijft het vaak een interessante optie voor bedrijven die flexibel personeel nodig hebben tijdens piekperiodes. De financiële impact verschilt per sector, maar met het juiste inzicht in de regelgeving kunt u als werkgever nog steeds slim besparen met flexijobbers.




Komentarze


Uitgelichte Posts
Recente Posts
Archief
Zoeken Via Tags
Volg Ons
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page